Norsk-tamilsk forfatter og poet arrestert på Sri Lanka Erik Solheim om arrestasjonen: – Helt absurd Reviewed by Momizat on . Shanmugampillai Jayapalan (69) ble fredag arrestert av srilankesisk sikkerhetstjeneste. Familien i Norge er svært bekymret. 69-åringen reiste til Sri Lanka 9. n Shanmugampillai Jayapalan (69) ble fredag arrestert av srilankesisk sikkerhetstjeneste. Familien i Norge er svært bekymret. 69-åringen reiste til Sri Lanka 9. n Rating: 0
You Are Here: Home » Norsk » Norsk-tamilsk forfatter og poet arrestert på Sri Lanka Erik Solheim om arrestasjonen: – Helt absurd

Norsk-tamilsk forfatter og poet arrestert på Sri Lanka Erik Solheim om arrestasjonen: – Helt absurd

Shanmugampillai Jayapalan (69) ble fredag arrestert av srilankesisk sikkerhetstjeneste. Familien i Norge er svært bekymret.

69-åringen reiste til Sri Lanka 9. november. Fredag ble han arrestert nær Vannivilankulam.- Han var da på vei til sin mors grav nord på Sri Lanka. Han har aldri sett graven, for han kunne ikke dra dit på grunn av borgerkrigen. Nå skulle han dit for å gjøre noen ritualer som er viktige for tamiler, sier sønnen Athithan Jayapalan til VG.

Shanmugampillai Jayapalan kom til Norge som flyktning i 1988 og er norsk statsborger. Han er en anerkjent tamilsk poet og forfatter, og var blitt intervjuet av flere tamilske aviser i forkant av at han ble arrestert.

– Vi har hatt begrenset kontakt med ham på telefon. I går ble han avhørt på politistasjonen i Vavunia. I dag tidlig ble han overført til hovedstaden Colombo, og er nå fengslet i Borella Detention Camp. Dette fengselet har vært åsted for tortur og alvorlige menneskerettighetsbrudd, sier sønnen til VG.

– Uakseptabelt

Ifølge BBC Tamil Service skal 69-åringen være anklaget for brudd på visumbestemmelsene og for å «forstyrre etnisk harmoni».

Sønnen forteller at familien er meget bekymret for faren.

– Det er fremdeles usikkert hva som vil skje med ham. Han er en gammel mann og har astma, sier sønnen, som forteller at den norske ambassaden i landet er informert.

– Det er uakseptabelt at de kan fengsle en gammel mann som på toppen av det hele er norsk statsborger. Vi håper han blir løslatt umiddelbart, sier Athithan Jayapalan til VG.

UD kjent med saken

Myndighetene sier til BBC Tamil Service at de jobber med å få han deportert ut av Sri Lanka.

– UD er kjent med opplysningene om at en norsk borger skal være arrestert i Sri Lanka, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i UD til VG.

– Ambassaden i Colombo arbeider med å få mer informasjon i saken, og vil søke å komme i kontakt med vedkommende som skal være arrestert for å tilby konsulær assistanse, sier Michelsen til VG.

REAGERER: Tidligere spesialutsending til Sri Lanka, Erik Solheim. Foto: SCANPIX

Erik Solheim: – Helt absurd

Erik Solheim, som er UDs tidligere spesialutsending til Sri Lanka sier at han kjenner Jayapalan godt fra fredsprosessen i landet.

– Jeg har hatt kontakt med han i 15 år, og han er en sterk, positiv tamilsk stemme. Han er ikke noen pådriver for konflikt, tvert imot. Han har alltid vært en stemme for forsoning og like rettigheter, sier Solheim til VG.

Den tidligere utviklingsministeren reagerte veldig sterkt da han fikk høre om arrestasjonen og forteller at han personlig ringte Norges ambassadør på Sri Lanka.

– Det er godt mulig de har funnet at han har brutt noen formelle visumregler, men dette er dessverre typisk for sjikaneringen av annerledestenkende på Sri Lanka og føyer seg inn i et mønster. De kommer trolig ikke til å krumme et hår på en norsk statsborger, men det er et signal om at man ikke kan motsi regimet. At han arresteres og skal kastes ut er helt absurd, sier Erik Solheim til VG.

Jayapalan-VikalpaVG

Leave a Comment

 

Scroll to top