Kampen om Sri Lanka – Withu (20) Reviewed by Momizat on . Det har gått fire år siden det 21. århundrets største og kanskje mest brutale folkemord tok sted Titusener av uskyldige menn, kvinner og barn ble regelrett myrd Det har gått fire år siden det 21. århundrets største og kanskje mest brutale folkemord tok sted Titusener av uskyldige menn, kvinner og barn ble regelrett myrd Rating: 0
You Are Here: Home » Norsk » Kampen om Sri Lanka – Withu (20)

Kampen om Sri Lanka – Withu (20)

afp000629088Det har gått fire år siden det 21. århundrets største og kanskje mest brutale folkemord tok sted

Titusener av uskyldige menn, kvinner og barn ble regelrett myrdet, mens verdenssamfunnet lukket sine øyne. Titusener av mennesker ropte om hjelp, men verdenssamfunnet holdt seg for ørene. Hundre tusener av sivile menneskeliv gikk tapt, da den Srilankiske staten rettet storoffensiven mot tamilene som var fanget i en «ikke-krigssone.»

Verdenssamfunnet valgte og ikke å gjøre noe.

Motmakt – det eneste alternativet

Siden øyas uavhengighet fra Storbritannia i 1948, økte diskrimineringen og undertrykkingen av tamilene. Vårt språk ble visket bort fra våre tavler, vår religion og erklæring om selvbestemmelsesrett ble spyttet ned på, og våre fredelige demonstrasjoner for å sikre våre rettigheter ble møtt med vold og drap.

Når et folk blir undertrykket til de grader, hjelper det ikke lenger med fredelige demonstrasjoner. Motmakt blir alternativet, og det er Nelson Mandela et levende eksempel på.

Max Manus; en terrorist?

Max Manus, motstandsmann og løytnant for Kompani Linge under andre verdenskrig, kjempet heroisk og bestemt mot den undertrykkelsen tyskerne påførte Norge. Men som en undermakt, var norske soldater i undertall, og de utførte flere sabotasjeangrep i kampen for friheten. Max Manus er og forblir en helt i norsk historie. Men er Max Manus en terrorist?

Når et folk blir undertrykket til de grader, hjelper det ikke lenger med fredelige demonstrasjoner. Motmakt blir alternativet, og det er Nelson Mandela et levende eksempel på

Det siste stikket

Mye kan bli sagt og skrevet om LTTE, men terroriststempelet var kanskje det siste stikket mot tamilenes frihetskamp før krigen tok slutt. LTTE var ikke bare en opprørsgruppe i seg selv. De forsvarte vårt folk, våre landområder og vårt krav om selvbestemmelsesrett. LTTE hadde et eget politi, egen rettsvesen og til og med et eget luftforsvar. De styrte mesteparten av de tamilske områdene under fredsprosessene, og aldri var det tegn til vold.

I dag er de tamilske områdene på øya bevoktet av tungt bevæpnede regjeringssoldater, og vi hører historier om kvinner som blir voldtatt, menn som blir bortført og folk som forsvinner. President Mahinda Rajapakse har blod på hendene sine; han renser ut den tamilske arven på øya.

Uskyldige skutt, voldtatt og drept

Hvis du tar deg tid til å forstå konflikten og krigens utfall, vil det ikke ta lang tid før du begynner å stille deg selv kritiske spørsmål. Channel 4 og journalist John Snow har laget dokumentarene «Sri Lanka’s Killing Fields.» I disse dokumentarene ser du hvordan sivile mål som sykehus og barnehjem blir offer for regjeringens bomber.

Opptakene som fanger opp bilder av mennesker som blir voldtatt, drept og skudd er bare noen av hendelsene. Hundre tusener av navn er blitt slettet fra navneregistrene. I tillegg til alle bortføringene og drapene, blir folk truet på livet mot å snakke om krigens siste fase. Systematiske koloniseringer i de tamilske områdene er også tilfeller.

Rettferdighet?

Når skal verden vende blikket mot øya, og begynne med en internasjonal etterforskning av krigsforbrytelsene som fant sted? Hvordan kan det være lovlig å la forbryteren løse sin egen kriminalsak, slik Sri Lanka vil? Bare tiden vil vise.

 

– Aftenposten

Leave a Comment

 

Scroll to top